<%@ /0080/e/0080ep_includecss_1301.vm %>
网易首页 > 网易家居 > 正文

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

0
分享至

本项目坐落于苏州太湖边的光福镇,项目周边被各个年代的矮旧村民自建房包围,西南面与太湖只隔一路,视野开阔,交通便利。场地位于苏州城西28公里的太湖之滨。东与藏书镇接壤,西滨太湖,南同胥口镇毗连,北接东渚,距离太湖度假区仅10分钟车程。

The project is located in Guangfu Town by Tai Lake in Suzhou. The project is surrounded by villagers' old self-built houses of various ages. It is only one road away from Tai Lake in the southwest, with a wide view and convenient transportation. The site is located on the shore of Tai Lake, 28 kilometers west of Suzhou. It borders Zangshu Town in the east, Tai Lake in the west, Xukou Town in the south, and Dongzhu in the north. It is only 10 minutes’ drive from Tai Lake Resort.

▼湖边远看view from lake@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

原建筑是一户带有院子的砖混结构三层自建房和一栋一层的木构加建,原业主为了防潮在入户进门后有一个架起的庭院平台,但是由于使用年限较久和既有建筑原本建设的问题,院内加建的单层露台的柱子已经产生了很大的裂缝,基于结构安全问题我们一致认为要将庭院加建部分和一层木构的辅房拆除并重建。

The original buildings are a three-story brick structure self-built house with a yard and a one-story wooden addition. In order to prevent moisture, the original owner built a raised courtyard platform after entering the house. However, due to the long service life and the original construction problems of the existing buildings, the columns of the additional single-story terrace in the courtyard have produced large cracks. Based on the structural safety issues, we agreed that the additional part of the courtyard and the one-story wooden auxiliary building should be demolished and reconstructed.

▼建筑原状original building@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

项目的的业主,是光福镇本地人,从小在这里长大,她租下了这栋湖边的自建房准备进行餐饮经营。我们在和她设计交流的时候,她提出想给自己预留一片私人空间能在这里办公和私人接待一些朋友。因此我们将3层的一个开间作为了他的私人办公和住宿区域,同时3层剩下的开间划分出来的另外两个房间和卫生间也方便她后续在这做一些相对私密的接待。

The owner of the project is a native of Guangfu Town. She grew up here, and she rented this self-built house by the lake for a catering business. When we were communicating with her about the design, she proposed to reserve a private space for herself to work and receive some friends in private. Thus, we used a bay on the 3rd floor as her private office and accommodation area. At the same time, the other two rooms and bathrooms divided by the remaining bays on the 3rd floor are also convenient for her to do some relatively private reception here.

▼ 湖边鸟瞰view from lake@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

▼ 湖边远看view from lake@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

在设计之初,让建筑与场地结合自然生长或特立独行于场地中,是显而易见的两条不同的道路,但无论是甲方的诉求还是现有场地条件的“宿命感”都在无时无刻的提醒我们这一次的主题是“看”。怎么样来“看”太湖是这个项目的设计目标,我们希望来到这里的客人在进入场域后在不同的位置都能看到太湖,用丰富的层级关系来提升人们观赏太湖时的丰富性,吸引人们环游到建筑里的不同空间。

At the beginning of the design, it is obvious that there are two different ways to allow the building to grow naturally with the site or to stand alone on the site. However, whether it is Party A's demands or the "sense of fate" of the existing site conditions, they remind us all the time that the theme is "seeing". How to "see" Tai Lake is the design goal of this project. We hope that guests who come here can see Tai Lake from different positions after entering the field. We use rich hierarchical relationships to enhance the richness of people watching Tai Lake, attracting people to travel around to different spaces in the building.

▼湖边鸟瞰view from lake@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

▼ 入口视角view from lake@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

▼ 入口视角view from lake@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

在与甲方的多轮讨论和想法碰撞下,我们最终确定了以层层堆叠的平台来为这个作为建筑改造的概念,旨在构建不同层高的观湖体验。项目在太湖边,加之苏州下雨天相对较多,建设初期我们填补了之前低于环湖路的院子区域,使之前低洼不平的庭院得以扩大形成比较舒适平坦的外摆庭院,并且使得建筑一层整体和庭院都略高于路面。通过对既有建筑的结构和拆改的梳理,建筑设计通过体块关系来堆叠塑造,最后形成层层退台的形式关系,院子北侧的下沉空间可以用来举办室外观演活动和聚会。为了看向湖面时能有更好的视野,在面向湖面的建筑立面我们做了比较大的矩形开窗,能够将湖面尽量多的呈现在来往客人的眼中。

After multiple rounds of discussions and idea collisions with Party A, we finally decided on the concept of renovating this building with layers of platforms, aiming to create a lake-viewing experience of different heights. The project is by Tai Lake, and there are relatively many rainy days in Suzhou. In the early stage of construction, we filled the courtyard area that was lower than Huanhu Road before, so that the previous low-lying and uneven courtyard could be expanded to form a relatively comfortable and flat outdoor courtyard, and the whole of the first floor of the building and the courtyard were slightly higher than the road surface. Through sorting out the structure and demolition of the existing buildings, the architectural design is stacked and shaped through the relationship among blocks, and finally forms a formal relationship of stepping back and forth. The sunken space on the north side of the courtyard can be used to hold outdoor performances and parties. In order to have a better view when looking at the lake, we made relatively large rectangular windows on the building facade facing the lake, so as to present the lake as much as possible in the eyes of the passing guests.

原本的自建房住宅空间改成商业用途的公共空间会有一些弊端,像是空间都比较零碎并且尺度都是比较小、隔墙比较多、层高也比较低矮等情况。原本一层的客厅堂屋我们将其改造为主要的餐吧大堂和大厅,作为建筑中尺度最大的空间,置入了吧台和环绕吧台的不同的卡座和散座。

There will be some disadvantages when the original self-built residential space is converted into a public space for commercial use, such as fragmentary space and small scale, more partition walls, low floor height and so on. We renovated the original living room on the first floor into the main dining room and hall. As the largest space in the building, the bar counter and different booths and scattered seats surrounding the bar counter are placed.

得益于将原窗户和门都拆除使得旧建筑和新加建的部分更加连贯使用面积也扩大了许多,我们将吧台依附于新旧交接的墙体置入空间当中,这样整个大厅就能以咖啡吧台为核心连接和辐射整个空间,较长的吧台在空间交接的地方用圆弧的方式来引导人们过渡到空间的另一端,右侧新建的副楼则用做店主平时接待一些私人朋友的区域,空间整体以干净整洁的白色调为主,家具上点缀些许色彩,室内吊顶和楼梯都用了层叠弧形作为基础语言的构件包裹空间,亦如湖水推到岸边溅起水花时的回流碰撞。

Thanks to the demolition of the original windows and doors, the old building and the new added part are more coherent and the usable area has been expanded a lot. We put the bar counter into the space by attaching the old and new walls, so that the whole hall can connect and radiate the whole space with the coffee bar as the core. The longer bar uses a circular arc at the junction of spaces to guide people to the other end of the space. The new built auxiliary building on the right is used as an area where the owner usually receives some personal friends. The space as a whole is dominated by clean and tidy white tones, and some colors are dotted on the furniture. The indoor ceiling and stairs use stacked arcs as the basic language components to wrap the space, just like the backflow collision when the lake water is pushed to the shore and splashes.

▼ 一层空间1st floor@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

▼ 一层空间1st floor@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

▼ 一层空间1st floor@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

二层原本是几间卧室和一间起居室,隔墙比较多空间尺度也比一层的更小,我们选择将一个比较大的主卧和起居室连通用来做客座区,其余的卧室则作为包厢使用,我们在面向湖面的方向都做了大开窗让上到二层的客人都能有突然观赏到太湖时豁然开朗的感受。

Thanks to the demolition of the original windows and doors, the old building and the new added part are more coherent and the usable area has been expanded a lot. We put the bar counter into the space by attaching the old and new walls, so that the whole hall can connect and radiate the whole space with the coffee bar as the core. The longer bar uses a circular arc at the junction of spaces to guide people to the other end of the space. The new built auxiliary building on the right is used as an area where the owner usually receives some personal friends. The space as a whole is dominated by clean and tidy white tones, and some colors are dotted on the furniture. The indoor ceiling and stairs use stacked arcs as the basic language components to wrap the space, just like the backflow collision when the lake water is pushed to the shore and splashes.

▼二层空间2nd floor@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

▼二层窗景2nd floor window view@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

▼ 楼梯间 stair case@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

长时间的疫情导致人们都想逃离城市,寻找一片心灵栖息的绿洲。项目以观湖为媒介,将人们都牵引到此,来增强人与人之间的互动,聆听彼此,创造更多的可能性。远离城市,人们漫步前行的街道与矗立在此的建筑一同构成了令人向往的生活,我们希望每个到此的顾客都能收获到属于自己的那一份宁静与安逸。

The long-term epidemic has made people want to escape the city and look for an oasis of spiritual habitat. The project uses the lake as a medium to draw people here to enhance the interaction between people, listen to each other, and create more possibilities. Far away from the city, the streets where people stroll and the buildings standing here constitute a desirable life. We hope that every customer who comes here can reap their own peace and comfort.

▼ 立面 facade @平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

▼屋顶航拍 roof plan@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

▼ 模型照片 model@平介设计

环湖公路边的度假餐吧 | 平介设计

项目名称:环湖公路边的度假餐吧

设计单位:平介设计

公司网站:https://www.parallect-design.com

联系邮箱:info@parallect-design.com

项目类型:商业建筑

建筑面积:686㎡

项目设计&完成年份:2022;2023

设计团队:李文靖,王海东,吴斯,杨楠,孔祥鹏

结构/水电设计:上海衡泰建筑设计咨询有限公司

摄影师:颜社视觉,王一翔

委托方:绝色·Juse café·restaurant

项目地点:光福镇环太湖大道坎上村8组26号

Project name: A Holiday Cafeteria by the Taihu Lake Ring Road

Design: Parallect Design

Website: https://www.parallect-design.com

Contact e-mail: info@parallect-design.com

Project type: Commercial building

Gross built area: 686 ㎡

Design year & Completion year: 2022; 2023

Design team: Wenjing Li, Haidong Wang, Si Wu, Nan Yang, Xiangpeng Kong

Structural/hydraulic design: Shanghai Hengtai Architectural Design Consulting Co., Ltd.

Photography: Yanshe Vision, Yixiang Wang

Client: Juse café·restaurant

Project location: No. 26, Group 8, Kanshang Village, Huantaihu Avenue, Guangfu Town

相关推荐
热点推荐
洋浦经济开发区工委副书记任延新,拟任新职!

洋浦经济开发区工委副书记任延新,拟任新职!

鲁中晨报
2024-04-20 12:09:07
27.5%关税,比亚迪放弃美国市场,失去比亚迪,美国会失去什么?

27.5%关税,比亚迪放弃美国市场,失去比亚迪,美国会失去什么?

科技铭程1
2024-04-19 19:55:30
4虎变3虎?小特世锦赛或翻车,丁俊晖塞尔比不败,墨菲2胜1负!

4虎变3虎?小特世锦赛或翻车,丁俊晖塞尔比不败,墨菲2胜1负!

刘姚尧的文字城堡
2024-04-20 06:35:41
听说CJ昨晚给全队发了短信 莺歌:我不知道 过去3-4天我没看手机

听说CJ昨晚给全队发了短信 莺歌:我不知道 过去3-4天我没看手机

直播吧
2024-04-20 12:35:16
“眉怕相连,耳怕如蚕”,古人忌讳的两个面相,可不是开玩笑

“眉怕相连,耳怕如蚕”,古人忌讳的两个面相,可不是开玩笑

牛锅巴小钒
2024-04-20 19:10:42
澳门世界杯四强决出三席,日本队全线溃败,王曼昱还要继续抗日

澳门世界杯四强决出三席,日本队全线溃败,王曼昱还要继续抗日

极度说球
2024-04-19 20:41:26
北京这一夜,吴君如真空上阵,张歆艺袒胸露乳,高圆圆尽显身材!

北京这一夜,吴君如真空上阵,张歆艺袒胸露乳,高圆圆尽显身材!

清欢渡语
2024-04-19 22:12:43
2003年,张柏芝和陈小春同游曼谷,结果两人被媒体拍摄下来

2003年,张柏芝和陈小春同游曼谷,结果两人被媒体拍摄下来

小白兔趣闻
2024-03-28 20:32:17
赛季报销+离队!郭艾伦被曝辽篮生涯结束,队内地位已被取代

赛季报销+离队!郭艾伦被曝辽篮生涯结束,队内地位已被取代

维世话体坛
2024-04-20 16:30:19
除夕夜被婆婆百般羞辱,大年初一,我让婆婆在亲戚面前丢尽脸面

除夕夜被婆婆百般羞辱,大年初一,我让婆婆在亲戚面前丢尽脸面

大花谈教育
2024-04-18 14:13:17
珠江流域部分河流或出现超警洪水!广东大部大到暴雨还将持续

珠江流域部分河流或出现超警洪水!广东大部大到暴雨还将持续

南方都市报
2024-04-19 22:20:26
震惊!乌克兰军队大溃逃,士兵竟然射杀指挥官,战局一触即发

震惊!乌克兰军队大溃逃,士兵竟然射杀指挥官,战局一触即发

世界探索者发现
2024-04-18 16:45:02
欧冠纪录变天!4人有望超越C罗,皇马底蕴无解,C罗也无奈

欧冠纪录变天!4人有望超越C罗,皇马底蕴无解,C罗也无奈

祥谈体育
2024-04-20 16:25:25
网友匿名爆料自己的炸裂大瓜!看得我都热血沸腾

网友匿名爆料自己的炸裂大瓜!看得我都热血沸腾

苗苗情感说
2024-04-20 07:44:05
俄乌冲突中黯然退场的明星武器

俄乌冲突中黯然退场的明星武器

环球时报国际
2024-04-20 06:55:40
第二春!34岁奥巴梅扬本赛季25球10助攻,带马赛挺进欧联四强

第二春!34岁奥巴梅扬本赛季25球10助攻,带马赛挺进欧联四强

直播吧
2024-04-19 23:49:03
42岁妻子爱上63岁老头,为表示自己的爱意,妻子深夜给丈夫2斧头

42岁妻子爱上63岁老头,为表示自己的爱意,妻子深夜给丈夫2斧头

胖胖侃咖
2024-04-20 08:00:15
事发山姆超市!多名顾客这样做,网友直呼恶心!最新回应

事发山姆超市!多名顾客这样做,网友直呼恶心!最新回应

荔枝新闻
2024-04-19 20:14:48
官宣!正厅级李涛已被撤职

官宣!正厅级李涛已被撤职

鲁中晨报
2024-04-20 06:57:02
痛悼!他于8时59分逝世,曾在南京工作

痛悼!他于8时59分逝世,曾在南京工作

鲁中晨报
2024-04-20 17:17:04
2024-04-20 19:52:49

家居

光影浮动 色块碰撞与线条起伏的情感呼应

头条要闻

李金陆成重庆燃气集团新任"一把手" 简历公布

头条要闻

李金陆成重庆燃气集团新任"一把手" 简历公布

财经要闻

新华资管香港的秘密:猛投地产或致巨亏

体育要闻

克莱,愿赌服输

娱乐要闻

北影节开幕之夜,内娱女星千娇百媚

科技要闻

华为今年最关键的事曝光!Pura 70有新消息

汽车要闻

78.9万的极氪009光辉 让加价MPV无话可说

态度原创

家居
时尚
本地
教育
健康

家居要闻

光影浮动 色块碰撞与线条起伏的情感呼应

人到了中年却更美,这些气质阿姨是怎么做到的?会穿搭就赢了

本地新闻

春色满城关不住|千阳春日限定美景上线了!

教育要闻

4名职校学生群殴同学被刑拘,校方的处理方式,让学生和家长寒心

这2种水果可降低高血压死亡风险

无障碍浏览 进入关怀版